ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА 2020 ГОДИНА

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА 2020 ГОДИНА

Нова година в Япония е една от любимите празници. В края на краищата, празниците, които продължават от 28 декември до 4 януари, спират почти целия бизнес живот в страната. Тези дни служители на всяка област на дейност почивка. Този празник се нарича по специален начин: О-шогацу. От края на деветнадесети век той се чества по общоприетия григориански календар и дотогава празникът се провежда според лунната хронология. Япония е богата на традиции и обичаи Нова година е красива, светло и вкусно.

Подготовка за празника
Една от най-красивите и ярки събития в Азия е Новата година в Япония. Митниците и традициите носят символично значение във всеки детайл.
Японците започват да се подготвят много преди празника. Най-яркото събитие в навечерието на Нова година са многобройни панаири, където можете да си купите всичко: от необходимите празнични атрибути до известни ориенталски сувенири. Нова година в японската традиция
Например, световноизвестните стрели с бели пера, които се наричат ​​Hamaimi. Според древните традиции те надеждно защитават къщата от зли духове и нещастия. Друг популярен талисман е kumade или “bear paw”, изглежда като бамбуков рейк и според японците носи щастие на собственика.
Takarabune – лодка с ориз или друго „съкровище“. На него седят седем бога на съдбата, а това също е важен талисман.
Безличната кукла на желанията на Дарума е най-популярният подарък за новогодишния празник. Неговият собственик трябва да направи най-съкровеното си желание и да привлече един ученик, ако желанието е изпълнено, тогава и другото око е боядисано, но ако не, куклата се изгаря една година по-късно в новогодишния традиционен огън.
Когато правите каквато и да е покупка на панаира, щедрата японска ръка над всяка фигурка на животните, която е символ на следващата година.

Домашни декорации
Нова година в Япония се отличава със своите традиции и обичаи. Вместо обичайната коледна елха с разноцветни топки, жилищата на тези хора са украсени с така наречения кадомацу, което означава „бор на входа”. Прави се, като правило, от бор и бамбук, които са изтъкани с оризово сламово въже. Кадомацу е традиционният поздрав към Божеството на новогодишния празник. Тези продукти са декорирани според личните предпочитания, обикновено с папратски клони, мандарини, гроздове от морски водорасли или сушени скариди. Разбира се, всеки детайл от бижутата носи символично значение.
У дома японците украсяват с букети от бамбукови или върбови клонки, те висят моти (продукти от тесто) под формата на цветя, риба или плодове. Орнаментът се нарича мотибана, боядисан в жълти, зелени, розови цветове. Такива продукти са неразделна част от традиционната японска Нова година, тъй като, видял тази украса, божеството на празника Тосигами поема задълженията си – грижа за собствениците.

Звънци се бият
Новата година в Япония е под 108 камбани, които се чуват от полунощ Будистки храмове.
Според религията, човек има шест порока, той може да бъде алчен, алчен, зъл, глупав, несериозен и нерешителен. Всеки от тях има осемнадесет нюанса. Удрянето на камбаната освобождава японците от едно от тези нещастия.

Основното в този обред е, че всеки може да участва в такъв важен акт. Не будистките свещеници победиха звънеца, а щастливите, които взеха своя ред на сутринта, за да го направят. Всеки удар се извършва от групи от 8-12 души, така че хиляда души имат време да поставят ръцете си на основното празнично действие. Нова година в Япония
След последния удар жителите и гостите на Япония си лягат, за да се събудят с първите лъчи на слънцето и да посрещнат първата зора в новата година. Смята се, че по това време на кораба плават седем богове на щастие.

Среща на първата зора на годината
Този непроменен ритуал е бил наблюдаван от японците в продължение на няколко века подред. Възрастните хора след като камбаните си лягат преди зазоряване, а младите хора и туристите продължават да празнуват на различни места за забавление. като празнуват нова година в Япония
В тези места атмосферата на Новата година се запазва благодарение на многото чужденци. Обичайно забавление и украсена коледна елха са предвидени за вас. Празнуването на Нова година в Япония може да се превърне за вас и вашата компания в добре познати европейски празници.

Семейна вечеря
Как големите семейства празнуват Нова година в Япония? От голямо значение в традицията и вечеря, която се провежда вечерта преди. Тъй като по това време всеки член на семейството е зает да мисли за бъдещето, празникът е тих и прилежен. Без силни разговори, без силни песни, без дълги тостове на такава вечеря няма да се срещнете. когато празнуват новата година в Япония
Празнуването на Нова година в Япония за коренното население е тихо и не тържествено. Най-често те използват зимни почивки за да се възстановят и придобият нови преди работни дни.

Нова година
Първият ден от новия живот започва за всички еднакво. На сутринта на 1 януари всички японски хора са заети да четат новогодишни поздрави, които се наричат ​​nengadze. Те внимателно изучават списъка с изпратени и получени пощенски картички. В случай на най-малка несъответствие, незабавно се изпраща нова пощенска картичка с поздравления и извинения за забавянето.

Japan Post е една от малкото услуги, които работят в новогодишните празници. В крайна сметка, пощенски картички са закупени и изпратени от стотици. Броят на писмата достига 4 милиарда броя на празници. За да спасят хората от писането, на пазара има готови шаблони, в които е достатъчно да въведете името на роднина, колега, приятел или шеф.
Следобед е обичайно да се посещава. Обикновено такива посещения се извършват без предупреждение.
Как младите хора празнуват Нова година в Япония? В шумни компании, в ресторанти и барове, те стартират ярки фойерверки и обменят малки подаръци.

Коледни подаръци
Нова година Японските традиции която е възникнала през Средновековието, предполага обмяна на неусложнени подаръци на Osabeo. Обикновено това са буркани от консервирани продукти, комплекти за грим и най-важното. Този обичай, според историците, е пряко свързан със самураите и техните предложения, които трябва стриктно да съответстват на тяхната йерархична позиция. Нова година в японските обичаи и традиции
Японските деца също имат свои традиции. В навечерието на Нова година те поставят точната картина на съня си под възглавницата, уверени, че ще се сбъдне.
Не е прието на този празник да си подарявате цветя. Смята се, че само носителите на императорското семейство, които не приемат цветя от обикновени японци, могат да използват това право.
Задължителният преди Нова година маратон е моментът на почистване и изхвърляне на миналогодишните сувенири. Японците са убедени, че Новата година трябва да бъде посрещната по нов начин, като се отървете от боклука и стари неща.

Програма за деца
Зимните празници са любимо време на годината за ученици и ученици. Как празнувате Нова година в Япония за деца? За тях този празник е обвит в красива и загадъчна приказка.
По това време в Токио Дисниленд те организират великолепни приказки, които не само ще привлекат децата, но и очароват възрастните. Колоритните изпълнения, фойерверките, разнообразните атракции ще направят нощта незабравима. Децата ще си спомнят такова събитие за цял живот. Нова година в Япония може да бъде пълна с азиатски традиции и можете да я превърнете в познат европейски – с шампанско и камбанки. Всичко зависи от вашите лични предпочитания.

Нова година в Япония: традиции на празника
Смята се, че най-правилно би било да се посрещне този празник, да има пълна вечеря със семейството, да се чува звукът на камбаните, да се спи, и след това да се срещне с първата зора на годината. Основното ястие, поднесено на масата, е елда. Както всичко, свързано с Новата година, то има символично значение – така японците искат същия дълъг живот като тази юфка. В следващите дни хората ядат храна от специални кутии. Те се събират изключително за почивка. и се продаваха с голям прилив. как да празнуваме новата година в Япония
Както всеки друг народ, японците се надяват на тих, проспериращ живот, защото във всички традиции, свързани с Новата година и нов живот, те поставят символично значение. Всичко, от подаръци до храна, консумирана на празничната маса, е внимателно подбрано и надарено с очаквания и надежди за щастливо бъдеще.
Начинът, по който Нова година се празнува в Япония – традиции, обичаи, истории – е изключително интересна и уникална. Веднъж по улиците на Токио по това време на годината, винаги ще помните великолепието и изобилието на културните и исторически ценности на този народ.

Споделяне


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *