ДЕН НА ЯПОНСКИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА

ДЕН НА ЯПОНСКИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА

Ден на японските бойни изкуства и традиции с уникално шествие с Микоши се провежда в София. Пъстра програма от японски културни събития завладяват центъра на столицата на 19 октомври.
Гостите на събитието можеха да се насладят на японския дух и култура чрез българската общност, поела по техния път към хармония. То е част от 30-ите юбилейни дни на японската култура в България и се организира от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, Посолството на Япония и с подкрепата на Столична община.
Боян Жеков, който е постоянен секретар на клуба „Приятели на Япония” посочи, че тази година има много уникални елементи. Първият от тях е именно носенето на Микоши. „То е специално за целите на нашето събитие тук в България, свързано е с шинтоистката традиция божествата на отделни храмове да бъдат по-близо до хората и да обикалят квартала, където те живеят”, обясни той. Така те днес ще обиколят парка на НДК с него, именно за да демонстрират как изглежда една такава традиция в Япония.
След това започвнаха редица демонстрации на традиционни японски бойни изкуства, представени от български клубове и школи. В спектакъла-демонстрация ще бъдат представени всички японски бойни изкуства, практикувани в България, ключови техники и български високи постижения. Имаше и ревю на кимона.
През целия ден, от 10 до 18 часа, пред и около НДК имаше безброй интересни занимания, работилници за умения по оригами и какво ли още не.

„Искаме да покажем колко много хора таят японския дух в сърцата си, защото Япония има една способност, японците имат способността да съхраняват своите традиции, да ги предават и разпространяват и популяризират. Българите също имаме много хубави традиции, но ние можем да се научим от японците как да популяризираме, как да съхраняваме и нашите традиции също да бъдат устойчиви”, посочи Боян Жеков.
Използвани са материали на БГНЕС

Споделяне


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *