ЗА ТИТЛАТА “СЕНСЕЙ”

ЗА ТИТЛАТА “СЕНСЕЙ”

За много от титлите по бойните изкуства може да се прочете в интерент иили в специализирани издания.
Истината обаче е малко по – разлина. Не всеки, който отваря зала получава автоматично званието “Сенсей”. Макар и да е прието в Япония така да се наричат учителте, за да може тази титла да е реална, в света на бойните изкуства се изисква много повече.
Залата или школата трябва да е международно призната. Това означава, че самата школа или зала да бъде официално регистрирана в световна организация. И то не “измислена” а такава, която е доказала съществуването си през годините. За съжаление в България, сме се нагледали на международни организации и организацийки, които претиднират, че са на световно ниво, но се оказва, че това въобще не е така.
Признанието идва с необходимия документ за това издаден от самата Световна организация. В Докуменът е описан и кой ръководи самия клуб. Освен с този документ, идва и още един такъв в който се описва, че се присвоява титла “СЕНСЕЙ”.
Съгласно правилата в КО РЮ, БУ ДО, не може да се ръководи клуб ако нямаш минмум 3 дан. Ако следваме тази логика, минималната степен която би трябвало да имаш за да отвориш свой клуб и да кандидатстваш пред световна организация е трети дан.
Друг е вече въпроса, ако в една зала има по – висока степен от сенсей – Шихан. Тогава Шиханът издава документ, но ПОДПИСАН И ПОДППЕЧАТАН от Световната федерация.
Има организации при които степените са три – помошник инструктор, инструктор и старши инструктор. Титлата сенсей съответства на старши инструктор. Както се сещате, зад всяка една от тези степени стоят необходимите квалификационни документи.
За съжаление “СЕНСЕИТЕ” са повече от трениращите. Всеки който си отвори школа (макар, че е пълно с делетанти), си лепва една титла без да има и представа какво означава.
Дано всичко това стигне до повече хора, за да знаят какъв е реда и изискат от своите “сенсеи” да видят тези документи.

Споделяне


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *