ШУГАЦУ

ШУГАЦУ

Шогацу (Нова година)
По традиция Новогодишните празници, известни като „Шогацу” в Япония, били време за изразяване на благодарност към боговете ками, от които зависи плодородието, както и за посрещане духовете на предците, които закриляли семействата. Обичаят пред дома да се поставя „кадомацу” (специална новогодишна декорация от бор и бамбук, поставяна от двете страни на входа на дома) и „шимекадзари” (декорация от сламени въжета) изразява именно приветстването на тези богове и духове. В началото на година, хората изказвали благодарност към боговете и духовете на предците и се молели за по-богата реколта през следващата година. Ето защо за японците Нова година е най-важният празник през годината. Тога много хора чертаят планове и взимат нови решения за настъпващата година.

В Япония, посрещането на Нова година се празнува цяла седмица, известна като „златната седмица“. В полунощ, японците започват да се смеят, тъй като вярват, че смехът ще им донесе късмет през Новата година.  В Новогодишната нощ се забранява да се произнасят думи с негативно значение.

В Япония има и други  интересни традиции и ритуали в дните около Нова година.

Това включва например, церемонията за изпиране на пари. Не, не си мислете за нашите перачници за пари, при тях е по-различно. Японците си измиват парите пред олтара, в южната част на Токио. Според легендата, така парите ще се удвоят през следващата година.

Друг ритуал, свързан със стремежа към щастие, е фестивалът в Осака. Свещеник хвърля във въздуха дървени пръчки, които носят името „шинги“. Пръчките се хвърлят в тълпа от мъже, „облечени“ само по препаски. Мъжът, който успее да хване пръчките,  ще бъде щастлив през цялата година. Този новогодишен обичай, който прилича на нашия с хвърлянето на кръста, датира от 827-ма година.

На сутринта на Нова година, японците ядат традиционните оризови питки (Mochi), украсяват домовете с мандарини – символ на щастие, здраве и дълголетие. Обичаят е пред дома да се поставя „кадомацу” (специална новогодишна декорация от бор и бамбук) и „шимекадзари” (декорация от сламени въжета) за благодарност към боговете и духовете.

В полунощ, в храмовете на Япония започва да бие камбаната – точно 108 пъти. Всеки звън на камбаната съответства на един от пороците: алчност, глупост, гняв, лекомислие, нерешителност и завист, както и производните на тях слабости, които са общо 108. Това е молба към боговете за щастие, а злините и слабостите да останат в предишната година и никога да не се повтарят. На сутринта японците излизат на улицата, за да посрещнат изгрева.

Споделяне


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *