KAGAMI BIRAKI

KAGAMI BIRAKI

Кагами Бираки (鏡 開 き) е японска традиционна церемония, която буквално се превежда като „Отваряне на огледалото“ (от въздържание) или, също, „Разбиване на мочи “. Традиционно се пада на 11 януари ( нечетни числа се свързват с късмета в Япония ). Отнася се за откриването на Kagami или за откриването на буре със саке на парти или церемония.
История
Четвъртият Токугава Шогун е първият, който прави тази церемония преди 300 години. В навечерието на войната той събра пъководците в замъка си, за да отвори саке. След като побеждават се роажда нова традиция.
Церемония
В днешно време церемонията се провежда и на сватби, спортни събития, дни на отваряне на нови компании и други значими събития, достойни да бъдат отбелязани.
В Япония плочите традиционно се приготвя у дома, но днес повечето семейства го купуват готово. През празниците чифт кръгли пити (кагами мочи) с размерите на малки плочи – едната малко по-голяма от другата – се подрежда на стойка и се поставя в домашен шинтоистки или будистки олтар или токонома като принос за божествата, които посещение на Нова година. Декоративните пити се отстраняват на 11 януари и се натрошават на по-малки парчета, преди да бъдат изядени.
Към този момент, кагами мочи обикновено е доста крехък и на повърхността се появяват пукнатини. Мохите не се нарязват с нож, тъй като рязането има отрицателни черти (отрязване на връзки между приятелите) и вместо това се чупи с ръце или чук.
Много японски доджота по бойни изкуства използват церемонията Кагами Бираки, за да означат първата си практика на Нова година.

Споделяне


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *