KAGAMI BIRAKI

KAGAMI BIRAKI

Кагами Бираки (鏡 開 き) е японска традиционна церемония, която буквално се превежда като „Отваряне на огледалото“ (от въздържание) или, също, „Разбиване на мочи “. Традиционно се пада на 11 януари ( нечетни числа се свързват с късмета в Япония ). Отнася се за откриването на Kagami или за откриването на буре със саке на парти или церемония.
История
Четвъртият Токугава Шогун е първият, който прави тази церемония преди 300 години. В навечерието на войната той събра пъководците в замъка си, за да отвори саке. След като побеждават се роажда нова традиция.
Церемония
В днешно време церемонията се провежда и на сватби, спортни събития, дни на отваряне на нови компании и други значими събития, достойни да бъдат отбелязани.
В Япония плочите традиционно се приготвя у дома, но днес повечето семейства го купуват готово. През празниците чифт кръгли пити (кагами мочи) с размерите на малки плочи – едната малко по-голяма от другата – се подрежда на стойка и се поставя в домашен шинтоистки или будистки олтар или токонома като принос за божествата, които посещение на Нова година. Декоративните пити се отстраняват на 11 януари и се натрошават на по-малки парчета, преди да бъдат изядени.
Към този момент, кагами мочи обикновено е доста крехък и на повърхността се появяват пукнатини. Мохите не се нарязват с нож, тъй като рязането има отрицателни черти (отрязване на връзки между приятелите) и вместо това се чупи с ръце или чук.
Много японски доджота по бойни изкуства използват церемонията Кагами Бираки, за да означат първата си практика на Нова година.

Споделяне


1 thought on “KAGAMI BIRAKI”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *